Παραδείγματα κανόνων τάξης & προσδοκιών τάξης


Warning: Undefined array key "mts_single_featured_image" in /home/ejajitech/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/single.php on line 137

Εάν είστε δάσκαλος που θέλει να δημιουργήσει κανόνες στην τάξη και προσδοκίες στην τάξη, τότε αυτή η ανάρτηση είναι για εσάς. Θα σας δείξω μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη για την προσχολική ηλικία, το νηπιαγωγείο, το δημοτικό, το γυμνάσιο και το γυμνάσιο. Μη διστάσετε να αντιγράψετε αυτά που λειτουργούν για εσάς και να τα χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας.

Γιατί είναι τόσο σημαντικές οι προσδοκίες στην τάξη;

Οι προσδοκίες της τάξης είναι σημαντικές γιατί βοηθούν τους μαθητές να κατανοήσουν τη συμπεριφορά που αναμένεται από αυτούς ενώ είναι στο σχολείο. Ο καθορισμός σαφών κανόνων και προσδοκιών θα τους βοηθήσει επίσης να μάθουν πώς μπορούν να γίνουν επιτυχημένοι, παραγωγικοί και υπεύθυνοι συμμαθητές. Βοηθά επίσης στην παροχή ενός ασφαλούς μαθησιακού περιβάλλοντος για την τάξη.

Παραδείγματα προσδοκιών τάξης

Ακολουθούν μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη που θα λειτουργήσουν για κάθε ηλικία μαθητών. Μη διστάσετε να αντιγράψετε τις ιδέες που σας αρέσουν.

 • Σεβαστείτε ο ένας τον άλλον και τον δάσκαλο: Να αντιμετωπίζετε πάντα τους συνομηλίκους και τους δασκάλους σας με καλοσύνη και κατανόηση. Αυτό περιλαμβάνει την ενεργή ακρόαση όταν κάποιος μιλάει, να μην διακόπτει και να ενθαρρύνει ένα περιβάλλον χωρίς αποκλεισμούς.
 • Ελάτε προετοιμασμένοι να μάθετε: Να είστε πάντα έτοιμοι να συμμετέχετε στην τάξη. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταφορά όλων των απαραίτητων υλικών και την ολοκλήρωση της εργασίας που τους έχει ανατεθεί.
 • Ακούστε και ακολουθήστε τις οδηγίες: Δώστε προσοχή κατά τη διάρκεια του μαθήματος και ακολουθήστε όλες τις οδηγίες που παρέχει ο δάσκαλος.
 • Συνεργαστούν: Να εργάζεστε πάντα μαζί με θετικό και υποστηρικτικό τρόπο. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ομαδικά έργα, δραστηριότητες συνεργατών ή συζητήσεις στην τάξη.
 • Μείνετε στο καθήκον: Παραμείνετε συγκεντρωμένοι κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Αυτό περιλαμβάνει την ελαχιστοποίηση των προσωπικών περισπασμών και τη διατήρηση της δέσμευσης κατά τη διάρκεια διαλέξεων, δραστηριοτήτων και αναθέσεων.
 • Διατηρήστε ένα καθαρό και ασφαλές περιβάλλον μάθησης: Να είστε υπεύθυνοι για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Καθαρίστε τυχόν βρωμιές και μεταχειριστείτε όλο τον εξοπλισμό και τα υλικά με προσοχή.

Κανόνες και προσδοκίες στην προσχολική τάξη

Τα παιδιά προσχολικής ηλικίας αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και χτίζουν τη μαθησιακή τους βάση. Αυτή είναι η στιγμή να θέσετε προσδοκίες στην τάξη που θα τους βοηθήσουν να κατανοήσουν τον σωστό τρόπο συμπεριφοράς και συμπεριφοράς στο σχολείο. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη προσχολικής ηλικίας για αυτούς τους μικρούς μαθητές.

Παραδείγματα προσδοκιών στην προσχολική τάξη

 • Σεβασμός – Αντιμετωπίστε τους δασκάλους, τους συνομηλίκους και το υλικό της τάξης με σεβασμό. Να είστε ευγενικοί με τα λόγια και τα χέρια σας.
 • Γίνε καλός ακροατής Δώστε προσοχή όταν μιλούν οι δάσκαλοι ή οι συμμαθητές σας και ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνουν οι καθηγητές σας.
 • Συμμετέχω – Όλοι έχετε κάτι μοναδικό να συνεισφέρετε. Συμμετέχετε σε δραστηριότητες και συζητήσεις στην τάξη και εκφράστε τις σκέψεις και τις ιδέες σας.
 • Μοιραστείτε και συνεργαστείτε – Σε αυτή την προσχολική τάξη μοιραζόμαστε υλικά και παιχνίδια και δουλεύουμε μαζί.
 • Εχω Αυτοέλεγχος – Μπορείτε να δείξετε ότι έχετε αυτοέλεγχο περιμένοντας τη σειρά σας, χρησιμοποιώντας απαλά χέρια και χρησιμοποιώντας τα λόγια σας για να εκφράσετε τα συναισθήματα και τις ανάγκες σας.
 • Να είσαι υπεύθυνος – Αναλάβετε την ευθύνη για τα υπάρχοντά σας και βοηθήστε να διατηρείται η τάξη καθαρή και οργανωμένη. Αυτό περιλαμβάνει τον καθαρισμό μετά από δραστηριότητες και τον σεβασμό των κοινόχρηστων χώρων.
 • Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για εσωτερικούς χώρους– Στην τάξη χρησιμοποιούμε τις εσωτερικές μας φωνές και δεν φωνάζουμε ή φωνάζουμε.
 • Χρησιμοποιήστε τα πόδια σας για το περπάτημα– Στην τάξη περπατάμε συνέχεια και δεν τρέχουμε για να είμαστε ασφαλείς.
 • Κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας για τον εαυτό σας– Μην χτυπάτε ή κλοτσάτε άλλους ή αγγίζετε οτιδήποτε δεν είναι δικό σας.
 • Χρησιμοποιήστε τους τρόπους σας– Θυμηθείτε να περιμένετε τη σειρά σας, πείτε παρακαλώ και ευχαριστώ και μοιραστείτε.
 • Να είσαι ευγενικός– Να δείχνετε πάντα καλοσύνη στους δασκάλους και στους συμμαθητές.
 • Μείνετε Καθιστοί– Μείνετε στη θέση σας όταν η τάξη λειτουργεί, εκτός εάν ο δάσκαλός σας λέει ότι είναι εντάξει να μετακινηθείτε.
 • Σήκωσε το χέρι σου- Πριν μιλήσετε, σηκώστε το χέρι σας και περιμένετε να σας καλέσει ο δάσκαλος.

Προσδοκίες τάξης νηπιαγωγείου

Τα νηπιαγωγεία είναι νέοι μαθητές στο σχολείο και μαθαίνουν πώς να ενεργούν στην τάξη. Η καθιέρωση σαφών προσδοκιών στην τάξη θα συμβάλει στην προώθηση ενός ασφαλούς περιβάλλοντος με σεβασμό και φιλόξενο για να μάθουν και να αναπτυχθούν αυτοί οι μαθητές. Παρακάτω είναι μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη του νηπιαγωγείου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην τάξη σας.

Παραδείγματα κανόνων και προσδοκιών στην τάξη του νηπιαγωγείου

 • Δείξε σεβασμό: Αντιμετωπίστε ο ένας τον άλλον και τους δασκάλους με σεβασμό. Αυτό περιλαμβάνει την ακρόαση όταν μιλούν οι άλλοι, την κοινή χρήση και την προσφορά βοήθειας όταν χρειάζεται.
 • Να είσαι ευγενικός: Να φέρεστε ο ένας στον άλλον και στους δασκάλους με καλοσύνη ανά πάσα στιγμή. Να συμπεριφέρεστε στους άλλους όπως θέλετε να σας φέρονται.
 • Ακολούθησε οδηγίες: Ακολουθήστε τις οδηγίες που δίνουν οι καθηγητές, όπως η έγκαιρη ολοκλήρωση των εργασιών, η παραμονή στην ουρά και το να σηκώνετε τα χέρια σας όταν θέλετε να μιλήσετε.
 • Να είσαι υπεύθυνος: Φροντίστε τα υπάρχοντά σας, καθαρίστε τον εαυτό σας και ολοκληρώστε τις εργασίες σας.
 • Συμμετέχω: Συμμετέχετε σε δραστηριότητες της τάξης, όπως ακρόαση, υποβολή ερωτήσεων και ανταλλαγή ιδεών.
 • Να είσαι ασφαλής: Ακολουθήστε τους κανόνες ασφαλείας όπως το να περπατάτε ήσυχα στους διαδρόμους, να χρησιμοποιείτε υλικά και εξοπλισμό με ασφάλεια και να κρατάτε τα χέρια σας για τον εαυτό σας.
 • Πάρτε σειρά και μοιραστείτε- Σε αυτή την τάξη του νηπιαγωγείου μοιραζόμαστε υλικά και παιχνίδια και δουλεύουμε μαζί.
 • Σήκωσε το χέρι σου- Πριν μιλήσετε, σηκώστε το χέρι σας και περιμένετε να σας καλέσει ο δάσκαλος.
 • Σεβαστείτε τον προσωπικό χώρο των άλλων

Προσδοκίες τάξης δημοτικού σχολείου

Η δημιουργία σαφών προσδοκιών στην τάξη είναι ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία ενός θετικού μαθησιακού περιβάλλοντος στα δημοτικά σχολεία. Βοηθά τους μαθητές να κατανοήσουν τις ευθύνες τους. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη που έχουν χρησιμοποιήσει άλλοι δάσκαλοι.

Παραδείγματα κανόνων και προσδοκιών στην τάξη του Δημοτικού Σχολείου

 • Γίνε ενεργός ακροατής: Ακούστε προσεκτικά όταν μιλούν οι άλλοι. Μπορείτε να το κάνετε αυτό κάνοντας οπτική επαφή με το άτομο που μιλάει και μένοντας σιωπηλός ενώ οι άλλοι μιλούν.
 • Δείξε σεβασμό: Δείξτε σεβασμό για όλους στην τάξη. Αντιμετωπίστε τους συμμαθητές, τους δασκάλους και την περιουσία του σχολείου με προσοχή και προσοχή. Αυτό περιλαμβάνει το να είσαι ευγενικός, ευγενικός, να μοιράζεσαι και να συμπεριλαμβάνεις άλλους.
 • Γίνε Υπεύθυνος Μαθητής: Ξεκινήστε και ολοκληρώστε τις εργασίες έγκαιρα. Παρακολουθήστε τις αποστολές και τις ημερομηνίες λήξης και οργανώστε την εργασία σας.
 • Συμμετέχω: Συμμετέχετε σε δραστηριότητες και συζητήσεις στην τάξη. Συνεισφέρετε τις ιδέες σας, κάντε ερωτήσεις και συνεργαστείτε καλά με άλλους.
 • Ελάτε στο σχολείο στην ώρα σας– Φτάστε έγκαιρα στο σχολείο για να είστε έτοιμοι να μάθετε και να συμμετέχετε και να μην χάσετε τίποτα.
 • Προετοιμάσου: Ελάτε στην τάξη προετοιμασμένοι και έτοιμοι να μάθετε. Αυτό περιλαμβάνει να φέρετε σχολικά βιβλία, σημειωματάρια, εργαλεία γραφής και οποιοδήποτε υλικό χρειάζεται καθώς και ολοκληρωμένες εργασίες.
 • Ακολούθησε οδηγίες- Ακούστε όταν ο δάσκαλός σας δίνει οδηγίες
 • Βάλε τα δυνατά σου- Η δουλειά σας δεν χρειάζεται να είναι τέλεια, αλλά να προσπαθείτε το καλύτερό σας ανά πάσα στιγμή.
 • Χρησιμοποιήστε τους τρόπους σας- Σε αυτή την τάξη λέμε παρακαλώ, ευχαριστώ, κοινοποιήστε, περιμένετε τη σειρά μας και χρησιμοποιήστε ευγενικά λόγια ανά πάσα στιγμή.

Κανόνες και προσδοκίες στην τάξη του Γυμνασίου

Το γυμνάσιο είναι μια σημαντική περίοδος αλλαγών για τους μαθητές, συμπεριλαμβανομένης της πλοήγησης μέσω της εναλλαγής μεταξύ τάξεων για πρώτη φορά. Είναι σημαντικό να δημιουργήσετε σαφείς προσδοκίες για τους μαθητές του γυμνασίου σας στην αρχή του έτους. Δείτε παρακάτω μερικά παραδείγματα προσδοκιών που λειτούργησαν καλά για άλλους δασκάλους.

Παραδείγματα προσδοκιών της τάξης του Γυμνασίου

 1. Προετοιμάσου: Ελάτε στην τάξη με όλα τα απαραίτητα υλικά, ολοκληρώστε τις εργασίες για το σπίτι και να είστε έτοιμοι να συμμετάσχετε σε συζητήσεις και δραστηριότητες στην τάξη.
 2. Σεβάσου τους άλλους: Να είστε ευγενικοί και προσεκτικοί με τους συμμαθητές και τους δασκάλους σας. Σεβαστείτε την ιδιοκτησία του άλλου. Μην αγγίζετε και μην γράφετε τίποτα που δεν σας ανήκει. Οποιαδήποτε μορφή εκφοβισμού ή διάκρισης δεν θα γίνει ανεκτή.
 3. Μείνετε στο καθήκον: Παραμείνετε συγκεντρωμένοι στις εργασίες που σας ανατίθενται και σε όσα μαθαίνουμε. Η ώρα του μαθήματος δεν είναι ώρα για να μιλήσετε με φίλους, να παίξετε στο τηλέφωνό σας ή να πάρετε έναν υπνάκο. Χρησιμοποιήστε την ώρα του μαθήματος για να ολοκληρώσετε την εργασία και να ολοκληρώσετε τις εργασίες όταν πρέπει.
 4. Ακούω: Ακούστε τον δάσκαλο και τους άλλους όταν μιλάνε. Αποφύγετε να διακόπτετε και να μιλάτε όταν ο δάσκαλος μιλάει ή άλλη ενοχλητική συμπεριφορά.
 5. Κανε ερωτησεις: Μη διστάσετε να κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση. Εάν χρειάζεται να διευκρινίσετε κάτι και να κάνετε μια ερώτηση, οι πιθανότητες είναι ότι κάποιος άλλος έχει την ίδια ερώτηση. Εάν προτιμάτε, μπορείτε να περιμένετε μέχρι μετά το μάθημα για να με ρωτήσετε απευθείας.
 6. Ακολουθήστε τους κανόνες της τάξης: Ακολουθήστε όλους τους κανόνες της τάξης. Αυτό περιλαμβάνει τον χρόνο που μπαίνετε και φεύγετε από την τάξη και τη μετάβαση μεταξύ δραστηριοτήτων.
 7. Αναλάβετε την ευθύνη για τις πράξεις σας: Είστε υπόλογοι για τη συμπεριφορά και τις πράξεις σας. Όλοι κάνουμε λάθη, μαθαίνουμε από αυτά και εφαρμόζουμε αυτά τα μαθήματα προχωρώντας.

Προσδοκίες Γυμνασίου

Οι μαθητές γυμνασίου γνωρίζουν τη σχολική ρουτίνα μέχρι στιγμής, αλλά πρέπει ακόμα να έχουν ενισχυμένες προσδοκίες για να δημιουργήσουν ένα παραγωγικό και ασφαλές περιβάλλον μάθησης. Παρακάτω δείτε μερικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη που χρησιμοποιούν άλλοι δάσκαλοι γυμνασίου.

Παραδείγματα προσδοκιών συμπεριφοράς στην τάξη

 • Συμμετοχή και δέσμευση: Οι μαθητές αναμένεται να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις της τάξης, να κάνουν ερωτήσεις και να συμμετέχουν σε ομαδικές δραστηριότητες. Αυτό βοηθά στη δημιουργία μιας δυναμικής και διαδραστικής εμπειρίας στην τάξη που προάγει τη μάθηση και την ανάπτυξη.
 • Σεβασμός και ευγένεια: Οι μαθητές αναμένεται να συμπεριφέρονται στους συμμαθητές τους, τους δασκάλους και το προσωπικό τους με σεβασμό και ευγένεια. Αυτό περιλαμβάνει την ακρόαση όταν μιλούν οι άλλοι, την αποφυγή ενοχλητικών συμπεριφορών και τη χρήση κατάλληλης γλώσσας.
 • Προσέλευση και συνέπεια: Οι μαθητές αναμένεται να παρακολουθούν τα μαθήματα τακτικά και να προσέρχονται στην ώρα τους για να διασφαλίσουν ότι δεν θα χάσουν σημαντικές πληροφορίες. Η έλλειψη μαθημάτων ή η συχνή καθυστέρηση όχι μόνο επηρεάζει την ατομική μάθηση αλλά επίσης διαταράσσει τη ροή της τάξης και μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τους άλλους μαθητές.
 • Προετοιμασία και οργάνωση: Αναμένουμε από τους μαθητές να έρθουν στην τάξη προετοιμασμένοι με όλα τα απαραίτητα υλικά, όπως σχολικά βιβλία, τετράδια και εργαλεία γραφής. Επιπλέον, οι μαθητές θα πρέπει να παρακολουθούν τις εργασίες και τις ημερομηνίες λήξης και να ολοκληρώνουν τις εργασίες έγκαιρα.
 • Τήρηση Πολιτικών και Διαδικασιών: Αναμένουμε από τους μαθητές να ακολουθούν όλες τις πολιτικές του σχολείου και της τάξης, συμπεριλαμβανομένων των κανόνων σχετικά με τον κώδικα ενδυμασίας, τη χρήση κινητού τηλεφώνου και την ακαδημαϊκή ακεραιότητα.
 • Επικοινωνία: Αναμένουμε από τους μαθητές να επικοινωνούν ανοιχτά και επαγγελματικά με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. Αυτό περιλαμβάνει την αναζήτηση διευκρινίσεων όταν χρειάζεται, την παροχή σχολίων και την έκφραση ανησυχιών ή ιδεών με σεβασμό.

Εκτυπώσιμα προσδοκίες τάξης

Εκτυπώσιμα Κανόνες τάξης | Βρείτε τα εδώ

Δημιούργησα μερικά εκτυπώσιμα, αν θέλετε να εμφανίσετε έναν όμορφο κανόνα στην τάξη και τις προσδοκίες σας σε έναν πίνακα ανακοινώσεων ή σε έναν τοίχο της τάξης σας. Μπορείτε να επιλέξετε αυτά που λειτουργούν για την τάξη σας και να τα εκτυπώσετε και να αγνοήσετε τα υπόλοιπα. Αυτά θα λειτουργήσουν καλά για την προσχολική ηλικία μέχρι το γυμνάσιο ανάλογα με το ποια θα επιλέξετε.

Μπορείτε να βρείτε αυτά στο Etsy εδώ.

Ακολουθούν οι κανόνες και οι προσδοκίες της τάξης που περιλαμβάνονται:

 • Χρησιμοποιήστε τους τρόπους σας
 • Να είστε προετοιμασμένοι και έτοιμοι να μάθετε
 • Προσπαθείτε πάντα το καλύτερό σας
 • Να σέβεστε ο ένας τον άλλο
 • Ποτέ μην τα παρατάς
 • Να είστε πάντα ευγενικοί
 • Μοιραστείτε ο ένας τον άλλον
 • Κανε ερωτησεις
 • Γίνε καλός ακροατής
 • Μείνετε καθιστοί και εργαστείτε ήσυχα
 • Συμμετοχή στην τάξη
 • Σηκώστε το χέρι σας για να μιλήσετε
 • Χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για εσωτερικούς χώρους
 • Ακολούθησε οδηγίες
 • Χρησιμοποιήστε πόδια περπατήματος
 • Ακολουθήστε τους Κανόνες Ασφαλείας
 • Μείνε στο Talk
 • Κρατήστε τα χέρια και τα πόδια σας για τον εαυτό σας
 • Φροντίστε την τάξη μας
 • Ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον

Ρύθμιση προσδοκιών στην τάξη με τους μαθητές

Είναι πολύ καλή ιδέα να προσελκύσετε τους μαθητές σας με τους κανόνες και τις προσδοκίες και να βεβαιωθείτε ότι τους κατανοούν.

Ακολουθούν μερικές ιδέες για να ορίσετε τις προσδοκίες της τάξης με τους μαθητές:

 • Κάντε συζητήσεις στην τάξη σχετικά με την κατάλληλη συμπεριφορά, κανόνες και προσδοκίες.
 • Διαβάστε βιβλία που αναδεικνύουν θετικές ενέργειες και επιλογές.
 • Σενάρια παιχνιδιού ρόλων για την εξάσκηση των αναμενόμενων συμπεριφορών.
 • Χρησιμοποιήστε οπτικές υπενθυμίσεις, όπως αφίσες, πινακίδες και γραφήματα για να ενισχύσετε τις προσδοκίες.

Τώρα λοιπόν θα πρέπει να έχετε μερικά εξαιρετικά παραδείγματα προσδοκιών στην τάξη που μπορείτε να αντιγράψετε ή να αλλάξετε για να ταιριάζουν στις ανάγκες της τάξης σας. Αν κερδίσατε κάποια αξία με αυτήν την ανάρτηση, κοινοποιήστε την!

Τώρα που έχετε τους κανόνες και τις προσδοκίες κάτω, ίσως θέλετε να δείτε μερικές νέες ιδέες για ανταμοιβές τάξης εδώ…

41 Έξυπνες ανταμοιβές για την τάξη

Ακολουθούν μερικές ακόμη αναρτήσεις που μπορεί να σας αρέσουν…

35 λαμπρές ιδέες διαχείρισης της τάξης

Κατοικίδια στο γραφείο (15 δημιουργικές ιδέες για να δοκιμάσετε φέτος)

Ο απόλυτος οδηγός σχεδιασμού της τάξης


Warning: Undefined array key "mts_related_posts_taxonomy" in /home/ejajitech/public_html/wp-content/themes/mts_crypto/functions/theme-actions.php on line 320

Comments (No)

Leave a Reply